חוק מספר 1 – אסטרטגיה פשוטה להשקעות מוצלחות / פיל טאון 

אל הספר חוק 1 קניתי ישר אחרי מפגש ביתי שעסק בהשקעות ערך, שוק ההון ועצמאות פיננסית. יוזם המפגש דיבר כל כך הרבה על השינוי שהספר יצר בחיים שלו כך שברגע שהמפגש נגמר ניגשתי אליו כדי לקבל פרטים על הספר. הספר חוק מספר 1 נוגע במערכת ערכים הדרושה למשקיע כדי להצליח בשוק ההון ולקבוע איזו השקעה בשוק ההון ראויה להשקעה שתגיע לתשואה שנתית של 15% בממוצע ! נשמע מטורף ? בואו ללמוד מה פיל טאון דורש. הגרסה הקצרה של פיל היא בערך 4 דרישות :

  • מצאו עסק נהדר
  • דעו מה הוא שווה כעסק
  • קנו אותו ב 50% משוויו
  • חזרו על הפעולה עד שתתעשרו

4 M (meaning,moat,good management,margin of safety)

האם לעסק יש משמעות מבחינתכם ?
אם נהיה בעליו של העסק כולו האם נוכל לסמוך עליו שיהיה העוגן של המשפחה שלנו ? במילים פשוטות החיים שלנו תלויים בעסק הזה, כדאי שנשים לב טוב טוב שאנחנו קונים את העסק הנכון. אם העסק נופל אנחנו יחד איתו. כדאי שמערכת הערכים שהעסק פועל איתה, התרבות הם משהו שנוכל להזדהות איתו.
כשפיל מתכוון למשמעות הוא שואל סך הכל שתי שאלות נוספות. הראשונה אם תרצו להיות הבעלים של כל העסק לו יכולתם והשניה האם אתם מכירים את העסק מספיק טוב כדי להיות הבעלים היחיד.

האם לעסק יש חפיר רחב ?
“יתרון תחרותי בר קיימא המגן על החברה מפני התקפה, כשם שחפיר מגן על מבצר” – וורן באפט.
חפיר יכול לבוא לידי ביטוי באמצעות
מותג (brand) שנסכים לשלם תמורתו יותר.
סוד – פטנט או סוד מסחרי שלא מאפשר תחרות ישירה ואף גורם לתחרות להיות בלתי חוקית (העתקה למשל).
מס – היכולת לגבות “מס” מכל מי שנזקק לשירותים או למוצר של העסק מתוך עמדה של כוח בלעדי.
החלפה – עסק שעלות החלפתו יקרה כל כך עד שלא נרצה להחליף אותו.
מחיר – עסק שמצליח למכור את מוצריו במחיר נמוך כל כך שאף עסק אחר לא ירצה להתחרות איתו. 

האם יש  לעסק הנהלה מצוינת ? 
“רובו המכריע של השווי הנקי האישי מושקע בבעלות על מניות העסק. מאז שמיקרוסופט הפכה לחברה ציבורית ב – 1986, מעולם לא לקחנו אופציות למניות, ולעולם לא ניקח. אני מקווה שזו תהיה ערובה נוספת לכך שהאינטרס האישי שלנו מותאים ישירות לאינטרסים ארוכי הטווח של כל בעלי המניות ” ביל גייטס 

האם יש לעסק שולי ביטחון גדולים ?
על פי פיל הדרך היחידה לקבל שולי ביטחון בקניית עסק היא כאשר אנו מקבל ערך של דולר תמורת 50 סנט בלבד. שולי הביטחון מגנים עלינו במידה והעסק יסגר, נקבל את כספנו חזרה כי הוא שווה הרבה יותר מערכו בשוק. ואם וכאשר השוק יבין את גודל הטעות נקצור את פירות עמלנו. 

חמשת המספרים הגדולים

תשואה להון המושקע ROIC
“תשואה על ההון המושקע היא התשואה שעסק משיג עבור המזומנים שהוא משקיע בתוך עצמו מידי שנה”, בספר פיל נותן דוגמה על שני ילדים שמקימים דוכן לימונדה שעלות הקמתו היא 200$ לאחר שבוע מכירות אינטנסיבי אותם ילדים חוזרים הביתה עם 300$, הרווח הנוצר 100$. במילים אחרות הם הרוויחו 100$ בעוד השקיעו 200$. מבחינת פיל מדובר במדד החשוב ביותר מבין 5 הגדולים, זהו המדד המעיד כמה טוב מנהלי החברה מנהלים אותה וכיצד הם משתמשים בכסף שלנו, המשקיעים. פיל דורש ROIC מינימאלי של 10% בעשר השנים האחרונות. פחות מזה, לעבור לעסק הבא.

שיעור הצמיחה של המכירות Revenue Growth
ראשית כשמופיעה מילה “שיעור” דעו שמדובר באחוז ולא במספר מוחלט. הסיבה שאנחנו משתמשים באחוזים בחלק משיטות המדידה היא מכיוון שאת התשואה של וורן באפט, קטי ווד ושלנו אפשר למדוד בצורה זהה מבלי להתייחס לכמות הכסף שכל אחד מהדמויות מנהלת.
את השורה העליונה (בדוח רווח הפסד) אנו מייחסים למכירות ולכן גם מתחילים איתה. מכירות הן כמות השקלים שעסק גובה  מהלקוחות כל שנה ממכירת מוצרים, שירותים או כל דבר אחר. שימו לב שנתרכז לא רק בגובה המכירות אלא ביחס לשנה שעברה כלומר בגידול או בקיטון. גידול במכירות מבטא עלייה בנתח השוק או שיפור בערך המוצע עבור הלקוח. פיל דורש Revenue Growth מינימאלי של 10% 

שיעור הצמיחה של הרווח למניה EPS Growth – earning per share
רווח למניה השורה התחתונה (בדוח רווח הפסד) הוא למעשה מדד שמודד את הרווח ביחס לכמות המניות. כדי שנוכל להשוות על בסיס תפוזים לתפוזים נרצה לדעת מה הרווח למניה ולא הרווח הנקי של החברה. סך המניות יכולות לעלות ובקצב רווח דומה למעשה הרווח למניה נמוך יותר. לכן כאשר אנחנו משווים בין שנים רצוי להשוות בין הרווח למניה. רווח הולך וגדל למניה מעיד על שיפור בביצועים העסקיים. 

שיעור הצמיחה של ההון העצמי BVPS-Book Value Per Share
הון עצמי הוא מה שאתם משאירים בידכם אילו מכרתם את כל הציוד, שילמתם את כל החובות ולקחתם את מה שנשאר. נניח שהילדים מדוכן הלימונים רוצים למכור את העסק שלהם ואין מי שקונה אותו, הם ימכרו את המלאי לימונים וסוכרים שלהם, את הציוד עצמו כמו השולחנות, הכיסאות, הקנקנים והכוסות. לאחר מכן הם יחזירו את כל מה שלוו מהבנק על מנת להגדיל את הפעילות ומה שנשאר, זהו ההון העצמי. גם במדד זה אנו מודדים את ההון העצמי למניה ורוצים לראות גידול בחלקו היחסי של כל בעל מניות, נרצה לראות כל שנה גידול בהון העצמי הכולל ובהון העצמי שלנו כבעלי מניות או בעלי החברה. פיל רואה חשיבות עליונה בגידול בהון העצמי מפני שההון העצמי מסייע לעסק להגדיל את נתח השוק, לפתח מוצרים חדשים ולהתקדם עסקית. קיימת אפשרות שההכנסות החברה מתועלות לקיום העסק למשל בניית מפעלים יצרניים שאולי לא יהיו שווים דבר בהמשך. בנג’מין גראהם בספרו Security Analysis  טוען שחלק גדול מהעסקים לא צובר עודפים של הון עצמי מפני שהם שומרים על המצב הקיים ומסתפקים במה שצריך כדי להישאר בעסקים. חפשו עסקים שמייצרים עודפים שנה אחר שנה ויש לכך עקביות.

שיעור הצמיחה על תזרים המזומנים החופשי FCF
תזרים המזומנים החופשי הוא למעשה נתון המשקף את קצב צבירת המזומנים של העסק לאחר דיבידנדים אם חולקו והשקעות בצרכי העסק הבסיסים אם ישנם. מזומנים להבדיל מרווח הם כסף בחשבון הבנק ואיתם אפשר לקנות נדל”ן, ניירות ערך, מפעלים, מכונות במילים אחרות איתם אפשר להגדיל את העסק כאן ועכשיו. שיעור הצמיחה הכוונה ל% הגדילה משנה לשנה .

“ציניקן הוא מישהו שיודע את מחירו של כל דבר ואת שוויו של שום דבר” – Oscar Wilde

חוק ה 72 (מספר קסם)
החלטתם להשקיע ב 10 מניות בהם מובטח לכם תשואה של 10% ריאלי לשנה. תוך כמה זמן תכפילו את כספכם ? אם עניתם בראש באופן אינטואיטיבי 10 הרי שאתם הולכים ללמוד כרגע אלמנט סופר קריטי בהשקעות.
להבדיל מחלוקה רגילה שלא לוקחת בחשבון את הריבית דריבית, כאשר אנו משקיעים לטווח ארוך במניות שמצליחות לייצר תשואה באופן רציף שנה אחרי שנה התשואה למעשה מצטברת גם עבור הרווחים שלא מומשו.
במילים פשוטות אם נחזור לשאלה המקורית כדי לחשב את הזמן שנדרש על מנת להכפיל את הכסף בתשואה של 10% עלינו לחלק 72/10=7.2. כלומר בהנחת תשואה של 10% נכפיל את הכסף כל 7.2 שנים. המשמעויות ברורות, ככל שנצליח לשפר את התשואה נכפיל את הכסף מהר יותר ולהיפך. כל הפסד משמעותי יגרור אחריו דרישה לפיצוי בתשואה טובה יותר בהמשך. 

בטווח הקצר, שוק המניות הוא מכונת הצבעה אבל בטווח הארוך מכונת שקילה – בנג’מין גראהם. 

חישוב מחיר המדבקה 
לכל עסק יש מחיר מדבקה, המחיר לא אומר מה המחיר שהבעלים רוצים לקבל תמורת העסק שלו או המחיר שאני כרוכש רוצה לקנות את העסק, אנחנו שני אינטרסנטים שלמחיר המדבקה אין שום קשר אלינו. מחיר המדבקה נוגע למחיר ההוגן שבו העסק צריך להימחר בתנאים הוגנים ואובייקטיבים, במילים פשוטות השווי ההוגן של העסק. תמצית מהותה של השקעה לפי חוק מספר אחת היא רכישת מניות כאילו היו עסקים ועסקים אינם פיסות נייר. כדי לחשב את מחיר המדבקה נזדקק ל 4 נתונים.
רווח למניה הנוכחי

EPS  – נתון גלוי מהדוחות הכספיים.
שיעור הצמיחה של הרווח למניה
על מנת להבין את שיעור הצמיחה של הרווח למניה פיל מציע להתבונן בשיעורי הצמיחה של 5 הגדולים. מהם האחד שיצביע בצורה הטובה ביותר על צמיחת הרווח למניה בעתיד הוא שיעור הצמיחה של ההון העצמי. הסיבה לבחירה הזו היא מכיוון שיצירת עודפים של הון עצמי משנה לשנה היא מה שהופך עסק לבעל ערך עבור בעליו.
יחס המחיר למניה לרווח המניה
לאחר שהערכנו את שיעור הצמיחה העתידי של ה ESP אנו ננסה להבין מהי המכפלה של הרווח למניה בעוד 5 או עשר שנים מהיום. כך נוכל לעבור מEPS למחיר למניה. חשוב להבין שכאשר נוגעים במכפיל רווח – PE השוק יכול לתמחר חברה במכפיל רווח של 5 ושל 100. תלוי במכפיל הרווח העתידי שבו אנחנו נכפיל את הרווח למניה העתידי, במילים אחרות, כשאתם בוחנים חברה עם מכפיל רווח גבוה מאד או שלילי, דעו שרמת הציפיות גבוה. הרי אם היה לכם עסק מצוין לא הייתם מוכרים אותו במכפיל רווח 1, אתם יודעים שתקבלו את הכסף הזה תוך שנה מהיום, למה שתסכימו ?
חברות נמכרות במכפיל של כמה שנים על הרווח העתידי שלהן. כלל מעשי לאומדן מכפיל הרווח הוא להכפיל ב-2 את שיעור הצמיחה לפי חוק מס’ 1. במידה ונחליט שעסק ידע להגדיל את רווחיו ב 10% בעשור הבא, מכפיל הרווח יהיה בסביבות 20.
התשואה המזערית שתתקבל מהשקעה זו
התשואה המזערית לפי חוק מספר 1 לשנה היא 15%. מחיר המדבקה הוא מחיר שבו נקבל 15% לשנים הבאות. כלומר מחירו של הנכס במידה והתחזיות שלנו יתבררו כנכונות יספק לנו 15% תשואה לעשר שנים הבאות.

כדי לסכם את מחיר המדבקה בואו נסביר איך החשבון מתבצע.
נפתח את הדוחות הכספיים כדי לדעת מה הEPS הנוכחי של המניה או במילים אחרות מה הרווח למניה עכשוי. מכיוון שאנחנו רוצים לדעת מה יהיה הרווח למניה בעתיד אנו זקוקים לשני מספרים מחיר המניה נכון להיום ושיעור צמיחת הרווח למניה בעתיד. לאחר שנבין מה הוא הרווח למניה העתידי של העסק נתקדם הלאה. ידוע לנו כי מר. שוק מתמחר עסקים לפי מכפלות הרווח שלהן כלומר יחס המחיר למניה לרווח המניה. אם החלטנו לאור הבדיקות שקצב גידול הרווחים הוא 10% הרי שהיחס המדובר יהיה 20. וכך למעשה נכפיל את הרווח העתידי למניה במכפלת היחס ונגיע לשווי השוק של העסק בעוד עשר שנים מהיום. עכשיו נוכל לדעת האם הוא עומד בכלל הרביעי שהרי שמדובר ב15% תשואה שנתית. 

רוצים לכתוב על השקעה שהשפיעה עליכם ? ספר משנה חיים ? עסקת נדל”ן או מניה שכדאי לכולם להכיר ? צרו איתי קשר כאן yozmim.invest@gmail.com

Please follow and like us: